Betere en persoonlijke schattingen van de kankerrisico’s voor patiënten met het PTEN hamartoom tumor syndroom

 

Voor de zorg voor patiënten met het PTEN hamartoom tumor syndroom (PHTS) is het belangrijk om te weten wat het risico is op het krijgen van kanker voor deze patiënten. Eerder hebben wij gezien dat er betere en persoonlijkere schattingen voor het risico op kanker nodig waren. Daarom voeren wij de INSPECT studie uit.

 

Deze grote studie geeft deze betere en persoonlijke schattingen van het risico op kanker. De INSPECT studie laat zien dat voor vrouwen met PHTS het risico op borstkanker op 60 jaar waarschijnlijk tussen 54% en 76% ligt. Voor baarmoederslijmvlieskanker is het risico op 60 jaar tussen 6% en 22% en voor schildklierkanker is het risico op 60 jaar tussen de 10% en 23%. Voor mannen met PHTS ligt het risico op schildklierkanker op 60 jaar waarschijnlijk tussen 8% en 18%. Voor andere kankersoorten die ook voor kunnen komen bij patiënten met PHTS, zoals colorectale kanker, nierkanker en huidkanker, zijn de risico’s op 60 jaar allemaal lager dan 10%.

 

De resultaten van deze studie geven betere en persoonlijkere schattingen voor het risico op kanker voor PHTS patiënten. Dit is erg belangrijk voor de zorg van deze patiënten.

Referentie:

Hendricks, L.A.J. et al. (2022), Cancer risks by sex and variant type in PTEN hamartoma tumor syndrome. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 2022;, djac188, https://doi.org/10.1093/jnci/djac188

nl_NL_formalNL